1. Coin Secret
  2. De Provence
 
De bergketen van de Alpilles ligt in de Provence en meer bepaald in het departement Bouches-du-Rhône. Het is de geologische uitloper van de Luberon en de Alpen, waaraan het massief zijn naam heeft te danken. Deze kalkformatie ligt tussen Arles, Avignon en Salon-de-Provence. De Alpilles zijn relatief klein (40 kilometer lang), liggen tussen de Rhône en de Durance, en torenen uit boven La Crau en de Rhônevlakten. Hoogste punt is de Tour des Opies met 498 m. Overal in deze blauwachtige bergketen liggen olijfgaarden en rijke wijngaarden. Op de hoger gelegen plaatsen ontdekt u drie verschillende landschapsoorten: droge grasvelden (in de loop der eeuwen bewerkt door landbouwers en herders), groene dennen- en eikenbossen, kleine en vaak tijdelijke waterstromen en drassige weiden. Dankzij deze gevarieerde leefomgevingen beschikt de bergketen over een rijke fauna en flora. Beroemd zijn de Bonelli-adelaar en de vleermuizen, waarvan hier verschillende soorten leven. Om deze rijkdom te beschermen en te benutten werd in januari 2007 het Parc Naturel Régional des Alpilles opgericht. 
Les Alpilles Fontvielle en de molen van Daudet.
Het massief van de Alpilles telt vele typische Provençaalse steden en dorpen: Maillane, Graveson, Barbentane, Châteaurenard,... De menselijke aanwezigheid heeft zijn sporen nagelaten in het landschap. Zo zijn er resten uit de Oudheid met het « plateau des Antiques » en de Romeinse nederzetting Glanum, bij St Rémy de Provence. In het zuiden dompelt de indrukwekkende citadel van Baux-de-Provence het landschap en zijn bezoekers onder in de middeleeuwen. Deze regio is vandaag bekend om zijn olijfolie AOC Vallée des Baux en zijn groene olijven. De wijnen die hier worden gemaakt, kunnen concurreren met de beste crus van de Provence. Een twaalftal domeinen hebben de appellation A.O.C. Coteaux des Baux en verschillende onder hen kunnen worden bezocht.
De schoonheid van deze streek heeft destijds de beroemde schrijvers Alphonse Daudet en Frédéric Mistral aangetrokken. Ze was ook een inspiratiebron voor grote kunstenaars zoals Van Gogh, die een deel van zijn meesterwerken (zijn zonnebloemen en cipressen) in Saint-Rémy de Provence maakte. De rijkdom van de Alpilles zorgt voor een betoverende vakantie, te midden van de natuur, oude stenen en tradities. En dit alles onder de Zuid-Franse zon.
Les baux de Provence De Romeinse nederzetting Glanum in Saint Rémy de Provence
Onze suggesties...  Te bezoeken / Te doen in de Alpilles
Ontdek een deel van de Alpilles aan boord van de « Petit train des Alpilles »: een idyllisch uitstapje van Arles naar Fontvielle, onder meer langs de abdij van Montmajour (11e - 18e eeuw). Het Musée Alphonse Daudet, in de beroemde molen op een hoogvlakte van de bergketen, op de weg naar Arles. De Cathédrale d’images in Baux-de-Provence: de oude steengroeven van Baux-de-Provence zijn omgevormd tot een belangrijk cultureel centrum. Op een oppervlak van 4000 m² witte steen voert men spektakels op, waarbij 45 audiovisuele bronnen de ruimte bespelen van de vloer tot het plafond. Ieder jaar wordt een ander spektakel opgevoerd.

Ons aanbod in deze regio zien

Luberon   Comtat Venaissin en Pays du Ventoux