De Provence verwijst naar de naam van een oud graafschap en omvat vandaag de dag in grove lijnen een groot deel van de administratieve regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Deze streek ligt in het zuiden van Frankrijk en strekt zich uit van de linkeroever van de Rhône tot de rechteroever van de Var, waar de Provence grenst aan het oude graafschap van Nice, dat op de linkeroever ligt. In een ruimere, culturele en toeristische zin strekt de Provence zich uit tot het oosten en het zuiden van de Gard (van de Rhône tot Nîmes en Vidourle) en tot het zuiden van de Ardèche en de Drôme. 
Landschap in de Provence Olijfolie
De wijngaarden, de cultuur en het kleurrijke landschap hebben destijds Cézanne, Van Gogh, Chagall en Giono gecharmeerd. Ook vandaag zijn ze nog even betoverend. De natuur is er goed bewaard gebleven, deels dankzij de aanwezigheid van twee regionale natuurparken (het Parc Naturel Régional du Lubéron en het Parc Naturel Régional des Alpilles). Deze parken dragen ook bij tot een optimale benutting van het erfgoed door talrijke activiteiten in de vrije natuur aan te moedigen. De Provence biedt een uitzonderlijke keuze aan vrijetijdsbestedingen: zeilen op de meren en plassen, golf, tochten, fietsroutes, wildwatersporten en vliegsporten, klimmen en speleologie, vissen, riviertoerisme op de Rhône, speelse activiteiten in de vele recreatieparken,...
Ook voor culturele ontspanning zit u in deze regio goed. Ontdek de legendes en de monumenten uit de oudheid en de middeleeuwen en geniet van de grote culturele evenementen van de Provence, zoals het Festival van Avignon, de Chorégies van Orange, of het Festival van de Lyriek in Aix. De Provence barst van de onverwachte schatten en haar steden doen hun best om u hun magie te laten ontdekken, op elk moment van het jaar. De traditionele feesten en markten zijn een goede gelegenheid om die andere rijkdom van de Provence te ontdekken: de streekproducten en de gastronomie. Dit is ongetwijfeld de regio met de grootste variëteit aan wijnen, die u kunt proeven in wijnkelders of op de vele wijnfeesten. Deze drank past uitstekend bij de typische gerechten van deze authentieke streek, waar de olijf en olijfolie een voorname plaats innemen. Ook truffels, kruiden (tijm, venkel, salie, bonenkruid, rozemarijn,…) en honing worden veel gebruikt in de Provençaalse keuken. En wat zou de Provence zijn zonder de lavendel en lavandin die de hele zomer vlaktes en heuvels overspoelen met hun blauwe kleur?
Traditioneel feest in de Provence
Ontspannen in de natuur van de Provence
De rijke natuur in deze regio heeft voor een welig tierende handwerknijverheid gezorgd: Provençaalse gekleurde gipsbeeldjes waarvan Aubagne de hoofdstad is, geparfumeerde objecten, creaties in olijfbomenhout (keukengerei, beelden,…). Om alle rijkdom van deze zonnige streek te ontdekken, stellen wij u een selectie prestigieuze vakantiewoningen voor in het hart van de Provence: gastenkamers of luxevilla's om uw droomvakantie in de Provence te beleven, op de rustgevende muziek van de cicades.
Onze suggesties...  Te bezoeken / Te doen in de Provence
Cultuursteden bezoeken: Arles, Orange, Fréjus, Avignon, Nîmes,… Streekproducten ontdekken langs de verschillende routes: Route des Vins (wijnroute), Route de la Lavande (lavendelroute), Route de l’Olivier (olijfbomenroute),… Deelnemen aan een van de traditionele feesten waar u de Provençaalse folklore zult ontdekken: Fête de la Tarasque in Tarascon, Fête de la Transhumance in St Rémy, Fête médiévale de la Véraison in Châteauneuf du Pape…

Ons aanbod in deze regio zien

De Drome Provencale   Luberon